zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Следващата пандемия!?



Следващата пандемия!?

Вирусът на ТОРС е много по-смъртоносен от този на новия грип. Поне засега.

или за новите уроци от H1N1.

15 май 2009, здраве.bg

... местообитание със селското стопанство. Такава е например ситуацията в много части от Азия, където хората често спят заедно с добитъка или държат свинете си в мазата.

Следващ проблем в борбата с вирусите представлява възникването на резистентност към лекарствата. Големият брой на заразени и лекуващи се хора прави в крайна сметка лечението по-малко ефективно. „Ние сме много радостни, че H1N1 е възприемчив към противовирусни лекарства”, твърди д-р Ан Мари Кимбал – професор по епидемиология към вашингтонския медицински център. Тя обаче изтъква и факта, че колкото повече се използват тези лекарства, толкова по-често ще се срещат случаи на резистентност. Ето защо важна стъпка за ограничаването на потенциална пандемия е създаването на ваксина.

Разработването на ваксина е един от начините за предотвратяване на потенциална пандемия от по-смъртоносен вирус, въпреки че е трудно да се предскаже как създаването и за новия H1N1 вирус би се отразила на щам, възникнал в резултат на последваща мутация.

От друга страна, сегашната криза, породена от появата на новия грип, може да се окаже добър урок за в бъдеще. Тя дава възможност да се преоценят плановете за действие в извънредна ситуация и да се подготвим за следваща пандемия.

„В последните 20-30 години позволихме инфраструктурата на публичното здраве да бъде поставена на заден план” твърди д-р Уилям Шафнер – ръководител на катедрата за превантивна медицина към Vanderbilt University, „Строенето на пътища, туризмът и публичната сигурност са засега прецедент. Заплахата от пандемия напомня на всички нас, че се нуждаем наистина от подобряване на публичните здравни ресурси.”

В крайна сметка, най-добрата защита срещу заразяването с грип си остава спазването на добрата хигиена като миенето на ръцете и покриването на устата по време на кашляне. Въпреки че изглеждат елементарни на пръв поглед, тези способи са един от най-ефективните методи да се предпазим от вирусите.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
грипът А/H1N1    любопитно    превенция    
 
more news
rss
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.