zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Следващата пандемия!?



Следващата пандемия!?

Вирусът на ТОРС е много по-смъртоносен от този на новия грип. Поне засега.

или за новите уроци от H1N1.

15 май 2009, здраве.bg

... грип. Вирусът на птичия грип, който се разпространи главно в Азия през 2003 г., е изключително смъртоносен, но не толкова контагиозен – повечето от смъртоносните случаи бяха на хора в пряк контакт с животни.

Новопоявилият се H1N1 вирус се разпространява бързо, но за щастие се проявява при по-голяма част от пациентите с много леки симптоми. Нов вирус, който е съчетание на последните два, обаче може да има катастрофални последствия.

Други експерти също са разтревожени за потенциалната поява на смъртоносен и бързоразпространяващ се вирус. Ако възникне подобна ситуация на по-горе представената, очакваните смъртоносни случаи ще бъдат около 50 милиона.

Факт е, че някои вируси мутират бързо и често, и поради това е възможно възникването на т.нар. „супергрип”. Например вариант на птичия грип може спонтанно да мутира, което да доведе до нов щам вирус, който се предава по-лесно. Вероятността за мутация се увеличава в случай, че човек се зарази едновременно с неги и с обикновен сезонен грип. Новият H1N1 вирус може също да мутира по начин, който да доведе до появата на по-смъртоносно инфекциозно заболяване.

Животинските вируси се предават по-лесно на човек в места, където животните, които са първоначални източници на заразата, и хората споделят общ терен за обитаване. Поради големия брой възможности за пътуване и търговия по цял свят новосъздаденият вирус може лесно да се разпространи към по-индустриализираните страни, подобно на новия H1N1.

Глобалната икономика играе и друга съществена роля при възникването на супервирусите. Нуждите за изхранването на големите индустриализирани страни водят до отглеждането на селскостопански животни на твърде малка площ. Едно от предполагаемите места на възникване на новия грип H1N1 е градът Ла Глория, Мексико, в който се намира индустрална свинеферма, притежавана от американска компания. Процесът на урбанизацията предизвиква следния феномен - преди живеещите на огромни площи фермери сега споделят своето местообитание...

 
 
Още по темите:
грипът А/H1N1    любопитно    превенция    
 
more news
rss
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.