zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

СЗО съвсем не е перфектна!СЗО съвсем не е перфектна!

Коментар в престижен американски вестник прави анализ на състоянието на организацията.

28 април 2009, здраве.bg

“Световната здравна организация страда от същите проблеми като останалите клонове на ООН”, твърди коментаторката на в. “Вашингтон Пост” (Washington Post) Ан Еплбаум, “В същото време тя е може би единствената организация в системата, без която ние наистина не можем, защото е призована да координира усилията на националните институции и специалистите в борбата с епидемиите и провеждането на образователни кампании”.

Авторката на статията оценява високо сегашния ръководител на СЗО Маргарет Чан, но счита, че “нейното присъствие на този пост в може би съдбоносни години като последните е ако не аномалия, то огромен късмет”.

По мнението на Еплбаум, ръководството на СЗО се избира по загадъчни правила (например, ако вече има твърде много членове от Африка, новите се избират от Азия и т.н.), организацията не се отчита пред страните-членки, рядко е обект на анализи и разследвания от страна на журналисти и харчи твърде много пари, които нямат пряко отношение към целите й.

“Факт е, че към най-важните организации в системата на ООН се отнасяме както към водопроводните тръби в своя дом – не ни интересува кой полага всекидневни грижи за тяхното функциониране, а когато дойде критичен момент, очакваме от тях да действат перфектно. А кой друг ако не тази структура ще ръководи нещата във време на епидемия или друга подобна криза”, завършва своя коментар Ан Еплбаум.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    
 
more news
rss
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.