zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Пролетта: на диета с чиста съвест



Пролетта: на диета с чиста съвест

За пролетта повечето диетолози препоръчват употребата на много плодове и зеленчуци.

Изборът на диета за отслабване трябва да е особено внимателен през този сезон.

здраве.bg

По правило през пролетта хората, които спазват ограничаваща диета, трябва да бъдат особено внимателни, тъй като това е истинско изпитание за отслабналия след дългата зима имунитет. Неправилният режим на хранене и изкуственото ограничаване на приема на някои вещества може да предизвика изостряне на хроничните заболявания и да увеличи риска от настинки.

Научно е доказано, че гладуването е абсолютно неефективно и в повечето случаи вредно за организма, поне що се касае до желанието за отслабване. За поддържане на формата в повечето случаи е достатъчно да се намали употребата на мазнини и прости въглехидрати и да се съчетае рационалното хранене с редовното физическо натоварване във всяка диета.

Не трябва да се забравя и ползата от кисело млечните продукти, в които се съдържа необходимият за организма калций. За да се намали апетитът, могат да се ядат и повече плодове, които ще осигурят на организма необходимите му витамини и микроелементи.

Най-добре е алкохолът и газираните напитки да бъдат напълно изключени от менюто, а хлябът и шоколадът да бъдат ограничени.

Водна диета

Напоследък тя става все по-модерна. Нейният основен принцип е съвсем прост - денят трябва да започва и завършва с чаша чиста вода. През деня, по време на хранене не е необходимо да се пие - водата разрежда стомашния сок и приетата храна се преработва по-дълго, като част от неусвоеното се наслоява – основно в областта на талията и бедрата.

За целия ден трябва да се изпият поне 7-8 чаши вода (приблизително 1,5 литра). Целта е, когато коремът е празен, да се запълни с течност - това създава временно усещане за ситост, а и водата бързо се извежда от организма заедно с част от токсините, натрупали се с времето.

Наблюденията показват, че спазването на такъв режим за седмица най-малкото премахва навика да се похапва между основните хранения.

Тази диета е противопоказна за хората със сериозни бъбречни проблеми и повишено кръвно налягане.

Диета според кръвната група

От...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
хранене и диети    
 
more news
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.