zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как цветовете влияят на здравето



Как цветовете влияят на здравето

или нещо повече за палитрата на Люшер.

здраве.bg

... възпаления.
Например някои психолози го препоръчват на хората, които страдат от хипертония и свързаните с нея сърдечно-съдови заболявания.

Светлосиният цвят успокоява. Но и тук мярката е много важна – прекалено дългото пребиваване в “синя обстановка” предизвиква усещане за липса на пространство и в резултат на това влошено настроение.

Зеленият цвят действа благоприятно на сърцето и облекчава болките. Той се определя логично като цвета на природата и жизнената енергия - винаги е приятно да полежиш в тревата и да почувстваш прилив на енергия

Жълтият цвят се асоциира с топлите слънчеви лъчи. Той е своеобразен психически стимулатор. Затова, ако непрекъснато ви е студено, можете да облечете дрехи с такъв цвят. Според източната традиция жълтият цвят влияе положително на слънчевия сплит и всичко, свързано с него: черен дроб, жлъчка, далак, стомах, подобрява зрението и тонизира кожата.

Яркооранжевият цвят се асоциира с огъня. По отношение на организма той действа облекчаващо на дишането и успокояващо – върху психиката. Затова нюансите на този цвят се препоръчват за оцветяване на стени, особено в помещения, където се спи.

Червеният цвят носи усещане за топлина. Психолозите го свързват с с по-бързото лечение на много заболявания, но предупреждават, че с него не бива да се прекалява, защото може да провокира изостряне на хроничните болести. Ако страдате от ниско кръвно (хипотония), червеният цвят е силно препоръчителен - той се асоциира с горещата кръв и повишаване на налягането. Съответно не се препоръчва за хипертониците.
От психологическа гледна точка червеният цвят повишава възбудата и затова се препоръчва при проблеми в сексуалния живот.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    aлтернативи    
 
more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.