zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как медитацията променя начина, по който тялото ни функционира



Как медитацията променя начина, по който тялото ни функционира

или източен ум в западна лаборатория.

14 февруари 2009, capital.bg
четете още в capital.bg


... въпросът е само дали практикуването на медитация ще увеличи синтеза на мелатонин като средство за борба с рака на гърдата и простатата.

Отговорът е положителен. При жените, които медитират, се синтезира значително повече мелатонин в сравнение с тези, които не го правят (Med Hypoth 1995;44:39). Това откритие отваря врати за превенция и лечение на рак - болните от коварната болест, които медитират, наистина живеят по дълго. Интригуващо е, че медитацията предизвиква ефект (синтез на мелатонин), който е считан за възможен само под въздействие на слънчева светлина.

...и за духа

По време на медитация мозъчната активност изцяло се променя. Това е причината йогата в началото на текста да не изпитва болка. Това е и причината напредналите медитатори да могат да извършват "чудеса", като например да съсредоточават вниманието си върху един-единствен обект в продължение на часове.

Всъщност медитацията има толкова мощно влияние върху мозъка, че увеличава количеството на сивото вещество, изградено от мозъчни клетки. Увеличаването им (неврогенеза) е следствие от упражняването на ума и води най-общо до повишаване на интелектуалните способности.

Това е доказано недвусмислено при изследвания на учени от университета Махариши в Айова, САЩ. Това учебно заведение е основано от йогина Махариши Машеш като място, където редом с науките ще се практикува и трансцендентна медитация (ТМ). Университетът е съвсем истински и сериозен, просто в свободното си време мнозина от преподавателите и студентите медитират.

В три училища в Тайван стотици деца са обучени в техниката на ТМ. Те медитират всеки ден в продължение на няколко месеца, като преди и след това попълват седем различни теста за състоянието на психиката и ума. Тестовете следят параметри като интелект, способност за творческо мислене, изнервеност/стрес и т.н. Като контролни групи са използвани деца, които или не са медитирали, или са били инструктирани да дремят с глави върху чиновете си по време на часовете за медитация.

Резултатите...

 
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    aлтернативи    
 
more news
rss
 
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.