zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Да храним правилно мозъка си!



Да храним правилно мозъка си!

5 правила как да се храним, за да функционира мозъкът ни пълноценно.

dieti.info

Влияе ли видът на храната върху начина, по който работи мозъка ни? Популярността на различните диети нараства с всеки ден. Много хора искат да отслабнат - заради натрупаните килограми над нормата, по религиозни или други съображения. Но рядко някой си дава сметка в такава ситуация, че качеството на храната влияе на начина, по който функционира целия ни организъм, включително и нашия мозък.

1. Не забравяйте „да зареждате батерията”!

Мозъкът представлява само 2% от телесната маса, но употребява около 20% от всички калории. Той се нуждае най-вече от глюкоза, която получава основно от наскоро приетите въглехидрати. Особено чувствителни към количеството глюкоза са онези части от мозъка, които са своеобразните „управляващи”.

Частите, отговорни за базовите жизнени функции са по-малки възприемчиви към промените в нивото на захарта. Затова и например, ако се понижи рязко нивото на глюкозата, мисленето се замъглява, но ритъмът на дишане не се променя.
Твърде високите нива на глюкоза пък бавно, но постоянно увреждат клетките в цялото тяло, включително и мозъчните.

2. Яжте растителна храна!

Мозъкът се нуждае от правилните порции храна - не твърде големи, но не и твърде малки. Затова за неговата оптимална работа диетолозите препоръчват да се яде често, но по малко. Изчислено е, че мозъкът работи най-добре, когато в кръвта циркулират около 25 г глюкоза (толкова се съдържа например в 1 банан.

3. Употребявайте храна с по-нисък гликемичен индекс!

Гликемичният индекс определя храната според нивото на глюкозата, което тя отдава в кръвта. Соленките например имат висок гликемичен индекс, а пресните моркови – доста нисък.
Въглехидратите в храната с нисък индекс се разграждат и се превръщат по-бавно в глюкоза. Така тази храна задоволява глада по-добре.
Процесът може да се забави, ако с храната, богата на въглехидрати, употребявате мазнини или протеин.

Белият хляб има висок гликемичен индекс, т.е. бързо се преработва и води до рязко повишаване...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
превенция    хранене и диети    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.