zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Да храним правилно мозъка си!



Да храним правилно мозъка си!

5 правила как да се храним, за да функционира мозъкът ни пълноценно.

dieti.info

... на нивото на глюкозата в кръвта, но ако добавите към него месо, постъпването на захарта в кръвта ще стане по-равномерно. Добавете и малко зехтин - тогава ще разполагате с едно наистина ефективно “гориво” за мозъка.

4. Внимавайте с мазнините!

Т.нар. трансмазнини, които преобладават в храната от заведенията за бързо хранене, са най-лошият вариант и от гледна точка на мозъка. Наситените мазнини, които също не са препоръчителни, все пак са по-добри от трансмазнините.

Диетолозите препоръчват употребата изключително на ненаситени мазнини, защото диетите с високо съдържание на наситени мазнини водят до чести нарушения в когнитивните способности и повишават риска от инсулт. Експериментите сочат, че при редовна употреба на такъв тип храна, често възникват увреждания в хипокампа – тази част от мозъка, която играе важна роля за функционирането на паметта.

Но не бързайте да се отказвате от мазнините! Твърде ниското ниво на холестерол в кръвта се свърза с проявите на депресия, агресивно и асоциално поведение.

5. Опознайте се!

Храната действа на всеки човек по различен начин. Важни са и характерът, и телосложението, също така и навиците. Хората, които редовно не си дояждат, претоварват се и пропускат хранения, по-бързо усещат намаляването на нивото на глюкозата, а в последствие стават и по-възприемчиви дори към незначителните промени в нейните нива.(а)

още за правилното хранене и диетите

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
превенция    хранене и диети    
 
more news
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.