zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Медът – стъпка към здраве през всеки сезонМедът – стъпка към здраве през всеки сезон

здраве.bg

Здравословните качества на меда се използват при много и разнообразни състояния. Народната традиция го свързва от край време дори с лечение на сърдечни проблеми и стомашни язви.

Съвременните изследвания доказват например, че медът може да преустанови растежа на H. pylori – бактерията отговорна за повечето случаи на стомашна язва и редица други проблеми със стомашно-чревния тракт. Някои данни пък сочат, че киселини, които се съдържат в него, предотвратяват рака на дебелото черво.

Единственото ограничение по отношение консумацията на мед се отнася до децата под 1 г. – суровият продукт съдържа спори, които могат да предизвикат натравяне.

Няколко от най-популярните приложения на меда са:

За първа помощ при рани – поставен върху тях той бързо прониква в наранената тъкан и спомага за по-бързото й заздравяване. Препоръчва се и при изгаряния и ухапвания (за предпазване от инфекции).

За облекчаване на раздразненото гърло – една чаена лъжичка мед успокоява дразненето, намалява и съкращава периода на неприятните симптоми.

При алергични реакции – една лъжичка мед (най-добре непреминал термична обработка) на ден е способен на направи почти чудеса.

За лечение на кашлица – едно от най-познатите приложения на меда. Източната медицина допълва тази “рецепта”, като препоръчва той да се поставя в средата на една издълбана круша, да се подгрее на пара за 10-15 минути и след това да се изяде на 2-3 пъти през деня.

Против запек – една чаена лъжица мед се разтваря в чаша затоплена вода и се изпива на гладно.(а)

още приложения на меда и как да го избираме

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    aлтернативи    
 

more news
rss
 
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.