zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Съставиха списък на “подмладяващите храни”Съставиха списък на “подмладяващите храни”

Тъмният шоколад е сред най-препоръчваните храни заради съдържанието на антиоксиданти в него.

здраве.bg

Списък на продуктите, които спомагат “за подмладяване на организма и удължаване на човешкия живот”, бе публикуван от група учени от няколко университета в САЩ и Европейския съюз. Той е съставен на основата на направени през последните години открития и изследвания, свързани с биохимичния механизъм на стареене на клетките.

Всеки един от продуктите, влизащ в това “менюто за дълголетие” съдържа активни вещества, които оказват позитивно и ефективно въздействие на сложните биологически процеси, съобщава АМИ-ТАСС.

Първите места са заети от т.нар. силни антиоксиданти – черният шоколад, чаят и кафето. Те са богати на полифеноли, които притежават способността да възстановяват увредените клетки и така - да удължават живота.

Списъкът включва още ябълки, касис, боровинки, броколи, череши, домати, нар, портокали, праскови, сливи, малини, червено грозде, червен лук, спанак, ягоди и пълнозърнест хляб.

Специалистите подчертават, че другите типове продукти като месо, риба, мляко и зърнени растения дават на организма необходимите калории, мазнини и минерали, но зеленчуците и особено плодовете осигуряват в най-добър баланс биохимичните елементи, които предпазват клетките и удължават техния живот.(а)

четете още: 25-те най-полезните храни на планетата

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    хранене и диети    
 

more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.