zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

ПМС и наднормено теглоПМС и наднормено тегло

здраве.bg

Непосредствено преди започването на критическите дни повечето жени изпитват силно увеличен апетит – при това към мазните, сладките или доста пикантните продукти.

Според специалистите, в една или друга форма предменструалният синдром се среща при 30% от жените. Неговият първи признак са резките немотивирани промени в настроението – от едната до другата крайност, а понякога и в комбинация. Способността за концентриране е силно занижена, а още от сутринта жената се събужда уморена, с главоболие и болезненост в областта на гърдите. Понякога болките са ниско в корема, а може да възникне и тахикардия.

Причина за всичко това е виновен дисбалансът на половите хормони – естрогени и прогестерон. Освен това предменструалният синдром се среща по-често при невротичните жени и е свързан с настроението, в което са те в момента. Например, ако са налице проблеми в работата или у дома, предменструалнят синдром по правило протича значително по-тежко.

Върху неразположението през тези дни оказват влияние още недостигът на витамини, количеството сол, приемано с храната, кафето и степента на всекидневното физическо натоварване.

Ако потискащите симптоми ви безпокоят вече близо половин година, трябва да потърсите помощ от гинеколог. Той ще определи дали се нуждаете от медикаментозна подкрепа (успокоителни средства, аналгетици, спазмолитици или хормонални препарати) или от витамини. Възможно е да ви препоръча и консултация с ендокринолог и психотерапевт.

Опитайте се да облекчите протичането на тези тежки дни, като спазвате няколко елементарни препоръки:

• Редовните физически упражнения повишават издръжливостта и помагат за справянето с предменструалния синдром. Повечето от жените понасят най-добре физическото натоварване от 4-ия до 12-ия и от 15-ия до 25-ия ден от цикъла. По време на предменструалния синдром се откажете от силовото упражнения, заменете степ-аеробиката с танци, а упражненията за издръжливост - с игри или йога. Избягвайте натоварванията на гръбначния стълб.

• Спрете...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    55+    превенция    
 
more news
rss
 
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.