zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Всяка храна може и да лекува!



Всяка храна може и да лекува!

Така поне твърди традиционната тибетска медицина.

здраве.bg

Всяка храна, приготвена в определени пропорции, притежава свойството да лекува или поне може да оказва благотворно влияние на организма. Така се смятали лечителите от Древен Тибет.

Те са разделяли продуктите на „топли” и „студени”, без това да е имало някакво отношение към температурата на приеманата храна. Топлите храни са имали способността да „стоплят” тялото и са го предпазвали от болести, а „студените” са унищожавали причинителите на заболяванията.

Към „студените” продукти древните лекари са отнасяли най-вече плодовете и някои плодови сокове, млякото, изварата, ориза, тиквата, зелето, мака и свинското месо.

Повечето видове месо тибетците причисляват към „топлите” продукти. Конското и мечешкото месо са били смятани за „по-топли” например от овнешкото. А за „най-топло” месо се е смятало... човешкото. Според жителите на Тибет, месото на убития човек е “по-топло” в сравнение с месото на починалия от естествена смърт, а месото на мъжете е ”по-топло” от това на жените. Особено ако мъжът е убит от мълния. Но най-целебни свойства е притежавало месото на „мъжа, убит от разярената си жена”.

Очевидно е, че качеството на месото е зависело в голяма степен от душевното състояние на мъжа. Вероятно мъжът, потискан през целия си живот от своята половинка, се е намирал в състояние на крайна степен на възбуда, а това е влияело благоприятно на качеството на „продукта”. Няма сведение за това жителите на Тибет да са практикували канибализъм.

В качеството на лечебни средства традиционната тибетска медицина препоръчва да се употребява не месо, а подправки: пипер, карамфил, канела, джинджифил, шафран...

За джинджифила се смята, че затопля стомаха и черния дроб, засилва половото влечение, но е вреден за бъбреците. Белият пипер предпазва от кашлица, затопля стомаха и черния дроб и засилва половото влечение, а черният помага при кашлица и затопля стомаха, но изтощава тялото.

Тези три съставки могат да се смесват в различни пропорции и да се получи натурално средство...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    aлтернативи    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.