zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Възпаленото гърло



Възпаленото гърло

Често това е бактериална инфекция, която не бива да бъде подминавана.

здраве.bg

Чувствате се добре. И внезапно, като че ли без причина се появяват дразнене и болки в гърлото, висока температура и кашлица, оставате без сили...

Вероятно причината е възпаление на гърлото, причинено от бактериална инфекция – най-често в резултат на Streptococcus pyogenes (затова и например в английския има специален термин – strep throat).

Наблюденията показват, че именно тази бактерия е в повечето случай причина за този тип възпаления. Тя може да присъства в организма (живее най-вече в носа и гърлото) с месеци без да се прояви с някакви болестни симптоми. Но това, че някой я “носи” в себе си без да е болен, съвсем не означава, че не може да я предаде на другите.

В определена ситуация, например когато организмът е отслабен заради стрес, умора, ангажираност на имунната система да се бори с вирусна инфекция, бактерията се активизира и предизвиква така познатите ни симптоми. Състоянието е силно неприятно, но днес лесно лечимо – дори с антибиотици от най-старото поколение като пеницилин и еритромицин (поне в доста от случаите).

Тъй като симптомите на възпаленото гърло в голямата си част съвпадат с тези на настинката и грипа, тези заболявания често се бъркат. В същото време и настинките и грипът са вирусни заболявания, развиват се в продължение на няколко дни и при липса на усложнения също така преминават постепенно. За разлика от тях неприятните усещания при възпаленото гърло се проявяват внезапно и за да отминат, трябва да се третират с антибиотик. Проблемът не бива да се подминава – нелекуван, той може бързо да доведе до усложняване на състоянието и сериозно заболяване като например ревматична треска или нефрит (който може трайно да увреди бъбреците) – и двете състояния може да са фатални.

Симптоми
Типичните прояви на възпаленото заради бактериална инфекция гърло са:
внезапно настъпване на възпалението
• трудност при преглъщане;
• главоболие;
• повишена (понякога и над 40 градуса) температура;
• зачервяване в задната част на гърлото;
• бели...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    заболявания    
 
more news
rss
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.