zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Ваксина против рак на кожата тестват в Австралия



Ваксина против рак на кожата тестват в Австралия

18 ноември 2008, здраве.bg

Клиничните изпитвания на ваксината ще започнат през следващата година, а при добри резултати, тя може да се появи на пазара до 5 г., смята авторът на разработката Иън Фрейзър, участвал по-рано с създаването на ваксина срещу рак на шийката на матката.

Както съобщава британският вестник “Сънди телеграф” (Sunday Telegraph), първоначалните тестове на ваксината върху животни са преминали успешно и през 2009 г. тя ще бъде тествана върху доброволци.

Новата ваксина противодейства на папилома-вирусите, които могат да доведат до израждане на клетките в ракови. Преди няколко години учените установиха, че този вирус провокира развитие на рак на шийката на матката – откритие за което немският учен Харалд цур Хаузен получи Нобеловата награда на медицина за 2008 г.

Проф. Фрейзър и неговите колеги от Университета на Бризбейн, Австралия от 3 години разработват ваксината срещу плоскоклетъчния рак на кожата, който е свързан с папилома-вируса. Това е втората по честота форма на рак на кожата след меланомата, за която все още не е ясно дали също се причинява от този вирус.

“Медицината вече е сигурна, че папилома-вирусът причинява поне 5% от случаите на рак на кожата, но изследвания продължават и може да се окаже, че този процент е много по-висок.”, твърди проф. Фрейзър.

Разработената от неговия екип ваксина активизира собствените имунни сили на организма, като по този начин му помага да се справи с вируса.

Същевременно учените предупреждават, че ваксината не отменя необходимостта от превантивни мерки за профилактика на рака на кожата.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    лекарства    заболявания    
 
more news
rss
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.