zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Защо въпреки всичко не отслабвам?!



Защо въпреки всичко не отслабвам?!

5-те най-често допускани грешки.

dieti.info

Струва си да се оплаквате, ако не отслабвате, особено ако постоянно чувате:”Яж по-малко!”. Но... порциите ви вече са в пъти по-малки от тези на околните, а теглото така и не намалява!?

Половин кюфте и няколко вилици салата – това е вашият обяд. И с него трябва да издържите до края на работния ден. Главното е да не мислите за ядене – пържоли, пържени картофи, торта с крем. Особено за тортата! Някак си ще издържите до вечерното кисело мляко с ябълка и... ще заспите.

Но защо тогава кантарът сякаш е замръзнал и все показва така омразните килограми отгоре!? Защо дори при такава диета не можете да отслабнете...

1. Ядете не каквото трябва

По-точно пресмятате калориите, но не отчитате засищането. Представете си 1 с. л. растителна мазнина и купичка варен ориз – и в двете се съдържат около 150 калории, но оризът ще ви засити много повече. Може би се отказвате от гарнитури, които смятате за твърде калорични?!
Ако си забранявате хляб и макарони, за да поддържате чувството си за ситост, ще ядете повече от нещо друго, което е значително по-калорично.

Друга разпространена грешка е употребата на твърде много плодове. Отслабващите ги приемат като аксиома – символ за лека храна. Но много от съвременните плодове (на практика далеч от естествените сортове) са твърде сладки и високо калорични, при това не засищат. Освен това фруктовите киселини раздразват лигавицата на стомаха и повишават апетита.

Затова - отчитайте не само калоричността, но и засищането. Старайте се да ядете по-малко мазна храна и не консумирайте неограничено плодове!

2. Ядете по-рядко, отколкото трябва

За много от желаещите да отслабнат понятието “по-малко” е равно на понятието “по-рядко”. Те не успяват да закусят, след това пропускат обяда, а с вечерята също не трябва да се прекалява. И така за целия ден те са на 3 чаши кафе, няколко крекера, една ябълка и половин парче салам (често изяден посред нощ поради силното чувство за глад).

Гладен и слаб не е едно и също! Рядкото приемане...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    хранене и диети    психология    
 
more news
rss
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.