zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Защо въпреки всичко не отслабвам?!



Защо въпреки всичко не отслабвам?!

5-те най-често допускани грешки.

dieti.info

... на храна води до постоянно чувство за глад и доста по-обилно хранене, когато човекът успее да се добере до трапезата (или хладилника).

Затова - спазвайте друго правило: яжте често, но на малки порции. За да отслабнете, трябва да приемате храна не по-малко от 4-5 пъти дневно. Доказано е, че при подобен режим ще намалите общото количество на всекидневно приеманите калории поне с 10-15%. Ако се храните разделно, ще бъдете сити и по-лесно ще контролирате апетита си.

3. Ядете твърде бързо

Много от хората ядат дори не “в движение” (т.е. ходейки), а “бягайки” – за 5 минути те се опитват да погълнат цялата порция храна.
Сякаш отслабващите тайно се надяват, че ако намалят времето за обяд или вечеря, ще приемат и по-малко калории. Нищо подобно - няма да успеете да излъжете организма, а точно обратното – няма да забележите, как ядете повече.

Затова - колкото по-бавно се храним, толкова с по-малко количество храна ще се наядем. Чувството за ситост не идва веднага! За да “забавите” храненето си, съставяйте си сложни ястия – две различни гарнитури, нарязани зеленчуци... Всеки път ще усещате в устата си различен вкус и инстинктивно ще забавяте храненето, за да почувствате по-добре храната. Освен това ще получите и много по-голямо удоволствие от храненето.

4. Борбата ви с глада е безпощадна

Дори 100 пъти поред да си кажете “Не искам да ям”, къркоренето в стомаха няма да престане. Чувството за глад ще ви пречи да се концентрирате и ще създаде различни неприятни усещания.

Затова - научете се да излъгвате глада. За това ще ви помогне методът на т.нар. “предварително хранене”. Малката закуска (чаша мляко с лъжица мюсли, препечена филийка с малко извара) преди основното хранене ще понижат апетита. Този метод е особено полезен преди обилните трапези по време на празници.

Доказано е, че “предварителното хранене” помага безболезнено да се понижи калоричността на последващия обяд или вечеря с цели 30-35%.

5. Малко се движите

Всички изброени...

 
 
Още по темите:
съвети от лекаря    хранене и диети    психология    
 
more news
rss
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.