zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Опасностите на наднорменото тегло



Опасностите на наднорменото тегло

Индекс на телесното тегло над 30 е сериозен алармиращ сигнал.

здраве.bg

... тегло се е появило поради безпричинна лакомия. Ако човек страда от нарушения в хранителното поведение, за това си има конкретна причина. Често преяждането е свързано със стресови ситуации или психични проблеми. Затова на такива хора съветът да се яде по-малко или да се гладува няма да им помогне - те се нуждаят от консултация със специалист.

Първоначално е добре да се направи консултация с психолог. Ако няма психични нарушения, си струва да се отиде на преглед при ендокринолог. Промените в хранителното поведение могат да бъдат свързани с нарушенията в обмена на веществата, предизвикани от някакво ендокринно заболяване.

Проблемите с ендокринната система обикновено са вродени. Ако не бъдат провокирани, те могат да не се проявят до определен момент. Стресът и нарушенията в храненето са основни провокиращи фактори.

Неправилното функциониране на ендокринната система може да доведе и до безплодие. Жените, които бързо напълняват, често не могат да забременеят. Възможността да имат деца често зависи пряко от това дали ще успеят да отслабнат.

5. Как да се избавим от наднорменото тегло и от болестите, свързани с него

Наднорменото тегло и здравословните проблеми са различни страни на един и същ медал, но в никакъв случай лечението не трябва да става самостоятелно. Ако на фона на затлъстяването се развива захарен диабет от 2 тип, безспорно трябва да се избавите от затлъстяването, но първоначално трябва да се лекува диабетът.

Този, който има оплаквания от наднормено тегло и здравословни проблеми, трябва да проведе консултации с терапевт, психолог и ендокринолог. При наличието на съпътстващи здравословни проблеми могат да се назначат и консултации с профилни специалисти, а лечението се провежда по индивидуална схема.

Отслабването е невъзможно без спазване на диета. Ако човек напълнява, това означава, че приема повече калории, отколкото изгаря.

Много хора казват: ”Нищо не ям, а пълнея!”. Всъщност няма такъв случай човек да яде малко и да не слабее....

 
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    хранене и диети    
 
more news
rss
 
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.