zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Опасностите на наднорменото теглоОпасностите на наднорменото тегло

Индекс на телесното тегло над 30 е сериозен алармиращ сигнал.

здраве.bg

Всеки знае, че наднорменото тегло вреди на здравето. Но как по-точно? За кои заболявания излишните килограми могат да се определят като фактор на риска? В кой момент е време да се разтревожим? И как да отслабваме правилно – така че да задържим новото си по-ниско тегло, а и без опасност за здравето?

1. Определяне на наднорменото тегло

Съществува строго определен медицински показател – индекс за телесна маса: теглото в килограми се разделя на ръста в метри на квадрат. Ако получите число по-малко от 20, сте с тегло под нормата. Показателите от 20 до 25 са в нормата, а от 25 до 30 са знак за наднормено тегло, което, поне като начало, носи само “естетични страдания”. Но при индекс на телесната маса над 30 неизбежно ще страдате от здравословни проблеми, предизвикани от наднорменото тегло.

2. Заболявания, предизвикани от наднормените килограми

На първа място това е хипертонията, която е свързана с висок риск от т.нар. “съдови катастрофи” и внезапна смърт (“съдова катастрофа” е медицински термин, които означава инфаркт или инсулт).

Наднорменото тегло може да провокира и поява на захарен диабет от втори тип (инсулинонезависим), който също повишава риска от съдови катастрофи и внезапна смърт.

Пълните хора са по-застрашени също от рак на дебелото и правото черво, а жените - и от рак на матката или гърдата.

Съществуват и опорно двигателни заболявания, които могат да бъдат провокирани от наднормената телесна маса - артрити, артрози.

3. Пълните хора и дискриминацията

Наднорменото тегло е и социален проблем. Пълните хора редовно се сблъскват с някаква проява на дискриминация - в бита или в работата. Най-често, особено в сферата на обслужването, работодателите избират слаби, т.е. добре изглеждащи служители.

И все пак... социалната дискриминация може да се преодолее, докато пълнотата може да се окаже наистина въпрос на живот и смърт.

4. Най-добрият начин за отслабване не е гладуването

Много малко са хората, при които наднорменото...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    хранене и диети    
 

more news
rss
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.