zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Ароматерапията: 15 полезни рецепти



Ароматерапията: 15 полезни рецепти

здраве.bg

Според привържениците на ароматерапията тя спомага за постигането на душевна хармония, за отхвърлянето на негативните емоции и дори “изглажда” отрицателните страни на характера. Етеричните масла , съдържащи се в растенията, влияят благотворно на нервната система и така укрепват тялото и духа. Известни са няколкостотин ароматични масла, но в лечебната практика най-често се прилагат само около 20-30 от тях:

1. Срещу нощни кошмари

Ако ви преследват нощни кошмари, се нуждаете от аромата на мушкато, лайка или сандалово дърво. Тези масла се използват и за отпускащ масаж. Няколко капки от тях могат да се добавят и в ароматичните лампи.

2. Срещу страх

От тревогите преди изпит или пътуване ще ви избавят 2-3 капки масло от лавандула, босилек или мента. За същата цел може да се комбинират ароматите и на меда, розата и кедъра.

3. Срещу раздразнение

Успокояващо действие притежават маслата на мушкатото, розата, кедъра и маточината. Ако ги смесите с няколко капки масло от пачули или иланг-иланг, ще създадете интимна атмосфера.

4. Срещу депресия

Някои аромати могат да ви помогнат да си възвърнете увереността в себе си и да се справите с депресията, но те трябва да се вдишват редовно и доста продължително време. При депресия сами трябва да решите от кой аромат ще се възползвате – мушкато, жасмин, лавандула, маточина, роза, хилядолистник, теменужка, иланг-иланг, лимон или кедър.

5. Срещу нерешителност

Ако прекалено дългите размисли са изместили спокойствието ви, избавете се от своята нерешителност с маслата от евкалипт, кипарис и конски босилек. Ароматите на ригана и розмарин помагат за укрепване на характера.
За възстановяващ масаж можете да си приготвите следната смес: 15 капки масло от джинджифил, 2 капки масло от розмарин и 50 мл бадемово масло.

6. Срещу нервно и физическо изтощение

За разрешаването на този проблем не трябва да разчитате само на ароматерапията, но все пак миризмите на мента, камфор, розмарин...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    aлтернативи    
 
more news
rss
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.