zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Защо есента влошава настроението ниЗащо есента влошава настроението ни

здраве.bg

Смяната на годишните сезони променя активността в метаболизма на серотонин, което най-вероятно е и причина за сезонните колебания в настроението, както и за по-сериозните сезонни афективни разстройства, смятат канадски учени.

Серотонинът е невромедиатор, който предава сигнали между нервните клетки (невроните) в главния мозък, които са отговорни за формирането на настроението, хранителното и полово поведение, обмена на енергия и съня. За това че той има отношение към сезонните промени в настроението науката подозира сравнително отдавна. Сегашното изследване на учените от Университета на Торонто в голяма степен доказва това предположение.

Канадските изследователи са изучили активността на серотонина при едни и същи хора през различните части от годината. При всички е било установено значително повишаване през есента и зимата, когато денят е много по-къс. При сравнение с метеорологичните данни е станало ясно, че активността на невромедиатора е максимална именно в дните, когато слънцето е най-малко, което доказва, че организмът изпитва недостиг от серотонин.

Според коментарите на други учени, цитирани от Би Би Си, получените данни убедително показват, че честата проява на симптомите през есенно-зимния период – по-лесна уморяемост, сънливост и преяждане, са свързани именно с недостига на серотонин.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    
 

more news
rss
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.