zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Артрозата: 7 грешки, които не бива да допускаме



Артрозата: 7 грешки, които не бива да допускаме

здраве.bg

... , а след това да предпише подходящото лекарство.

Грешка №4
Неправилното прилагане на магнито- и лазер-терапия, лечението с ултразвук и с електрическо поле и др. може да е особено опасно. Обикновено човек ходи на тези процедури по собствена инициатива, без консултация с лекар и физиотерапевт. Процедурите обикновено се правят, когато болката се засилва, ставата се възпалява и в нея се появява течност. А на такава “гореща и влажна” става не могат да помогнат никакви процедури!

- Как да постъпим
Физиотерапията при артроза трябва да се провежда в период на ремисия (когато ставата не е възпалена – т.е. тя е студена и “суха”).

Грешка №5
Някои се опитват да излекуват артрозата с продължително гладуване. В резултат на това хрущялната тъкан страда от недостиг на питателни вещества.

- Как да постъпим
Важно е да се поддържа нормално телесно тегло. Килограмите над нормата са сериозен рисков фактор за развитието на артроза на коленните стави.

Грешка №6
Забравете за народните средства. Много хора са убедени в целебните свойства на различни отвари или например в лечението с нагорещена тухла. Това са само затоплящи средства. Топлината намалява силната болка, но не лекува самото заболяване.

- Как да постъпим
Обърнете се за помощ към квалифициран специалист. При остър стадий на болестта обикновено се назначават симптом-модифициращи препарати (например диклофенак). След 1-2 седмици те премахват болката и възпалението. През следващите 6 месеца се назначават хондроитин и глюкозамин, както и физиологични процедури, за да се преустанови разрушаването на хрущялната тъкан.

Грешка №7
Много хора свързват заболяването със злоупотребата с някои храни или с употребата на некачествена вода. Други обвиняват физическите натоварвания, заради които е пострадала ставата. Учените също все още не са съвсем наясно защо ставата започва да се разрушава. Смята се, че артрозата може да бъде предизвикана от порочно развити долни крайници...

 
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    55+    превенция    заболявания    
 
more news
rss
 
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.