zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Артрозата: 7 грешки, които не бива да допускамеАртрозата: 7 грешки, които не бива да допускаме

здраве.bg

Артритите и артрозите са сред най-честите заболявания на двигателния апарат. И съвсем невинаги появата им е свързана с напредването на възрастта. Водни ски, рафтинг... След подобно прекарване на отпуската много хора дори най-здравите започват да се оплакват от болки в коленете. И именно в началото на септември много хора за първи път чуват диагнозата артроза.

Често мнозина решават да не потърсят консултация със специалист и се опитват самостоятелно да се справят със заболяването. И разбира се, допускат грешки. Ето най-неприятните от тях, които могат да имат сериозни последици

Грешка №1
Най-неразумното, което можете да направите, е да се опитвате за “разработите” болната става. В резултат на това още по-активно се разраства костната тъкан, с помощта на която организмът прави опит да укрепи болната става.

- Как да постъпим
Артрозата е хронично заболяване - постепенно разрушаване на хрущялната и костната тъкан на ставата. Радикалните мерки в този случай само ще ви навредят – трябва да щадите болното и да бъдете особено внимателни към него. Упражненията са нещо полезно, но само някои – тях може да ви посочи само специалист. Те се правят в седнало или легнало положение и главното – без болезнени усещания.

Грешка №2
Хората се увличат по масажа и въпреки че масажират болната става много внимателно това раздразва ставните структури. От всякакви агресивни въздействия организмът се защитава с възпаление, така че на фона на артрозата можем да предизвикаме още едно заболяване – възпалително.

- Как постъпим
Да не се прави никакъв масаж, поне не и преди да се консултирате с лекар.

Грешка №3
Често остеопорозата се бърка с подаграта, с последствията от травми в ставата или ревматоидния артрит и съответно се прилага неподходящо лечение. Например приемат се лекарства, които помагат при подагра, ревматоиден артрит. А те могат да имат дори обратен на търсения ефект.

- Как трябва да постъпим
Лекарят трябва да постави диагнозата...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    55+    превенция    заболявания    
 

more news
rss
 
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.