zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Всеки тип кожа изисква различни грижи



Всеки тип кожа изисква различни грижи

Няма универсално подхранващо средство за всички типове кожа.

здраве.bg

Специалистите са убедени, че кожата на лицето, шията и областта на деколтето се нуждае от по-мазен крем. Но сухата кожа често не възприема добре подобна козметика и нейното състояние дори се влошава. На какво се дължи този парадокс?

Кожата не се нуждае от мазнините като такива – тя страда от недостиг на вещества, които позволяват възстановяването на липидния обмен на епидермиса. Това са ненаситените мастни киселини, холестеролът и керамидите.

Няма универсално подхранващо средство за всички типове кожа. Всяка кожа предпочита определено меню.

Нормална кожа

Тя е най-лесна за подхранване. Достатъчно е да поддържате природната хармония чрез козметика с билкови и плодови екстракти – лайка, праскова, грейпфрут. След 40-годишна възраст използвайте козметични средства за грижи за кожата на лицето и шията, които съдържат колаген и еластин.

Добре освежават кожата и домашните подхранващи маски, които е полезно да се правят веднъж седмично - например лецитиновата. Смесете 1 жълтък с половин ч. л. мед и добавете 10 капки лимонов сок и 1 ч .л. брашно. Сместа се нанася върху кожата и се измива с топла вода след 15-20 минути.

Суха кожа

Използвайте подхранващи кремове, съдържащи растителни мазнини – от пшеничен зародиш, бадемово, орехово масло. За сухата кожа са по-ефективни емулсионните кремове с по-голямо съдържание на вода, които проникват по-дълбоко в кожата и попиват по-добре.
Хидратиращите кремове (например с екстракт от краставица) регулират водния баланс на кожата и я насищат с необходимата влага.

Подхранването на сухата кожа е немислимо без постоянното й овлажняване. Затова при много суха кожа, когато кремът се попива много бързо, той може да бъде нанасян няколко пъти особено върху местата, склонни към образуването на бръчки. Препоръчително е той да съдържа етерични масла: сандал, кардамон, лавандула, синя орхидея, които тонизират, омекотяват и заздравяват кожата.

Мазна кожа

Тя предпочита леките кремове, които регулират мастните...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
хигиена    
 
more news
rss
 
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.