zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Акупунктурата – все повече ЗА



Акупунктурата – все повече ЗА

здраве.bg

Иглорефлексотерапията (или както е по-популярна акупунктурата) се смята от някои специалисти за един от ефективните методи на лечение и профилактика на много заболявания. Тя позволява намаляването на приема на някои лекарства, а понякога и за пълното им отменяне.

Смята се, че акупунктурата се е появила преди не по-малко от 2000 г. в Далечния Изток. До средата на 20 век този метод се е разработвал изключително от китайските лечители, а едва след това е предизвикал интереса и на западната медицина.

Според иглотерапията много точки на повърхността на нашата кожа са свързани с вътрешните органи, но по много сложен начин, което позволява правилното въздействие върху тях само при отличното им познаване. Например акупунктурните точки, свързани с белите дробове, се намират на ръката, а тези, които са свързани с корема, на крака. При това всички терапевтични точки имат строго определено топографско положение и терапевтично значение.

За лечение се използват специални относително дебели игли, които се вкарват в точки от тялото, и аурикулярни (по-тънки) игли за ушната мида.

В съвременната акупунктура най-често се използват сребърни, позлатени и дори златни игли. Но през последните години специалистите все по-често използват обикновени стоманени игли (поради опасността от заразяване със СПИН).

За ефекта от терапията от голямо значение се смятат техниката и начинът на прилагане на иглата - тя може да се забие в кожата с ръце или с помощта на специални приспособления. Понякога преди това кожата се намазва с лекарствен препарат.

Точките не притежават висока чувствителност към болка. Тъкмо обратното - по време на сеанса той изпитва приятни усещания например как умората изчезва от тялото. Освен игли се използват и специални билкови пури, с помощта на които рефрексотерапевтите нагряват избраните точки.

Продължителността на сеансите е от 15 до 60 минути, като курсът на лечение се състои обикновено от 5 до 20 сеанса.

Всеки иглотерапевт подбира индивидуално...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    aлтернативи    
 
more news
rss
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.