zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Внимание: плаж!



Внимание: плаж!

здраве.bg

... от евентуални открити рани и драскотини, през които бактериите лесно навлизат в организма, а изсушаваната от слънцето кожа е по-податлива на наранявания.

Чистите плажове не се подържат лесно. Например за чистотата на прославените средиземноморски плажове отговаря специална служба, която постоянно пресява и изглажда пясъка. Но по повечето наши плажове санитарният контрол е от съмнително качество.

Нудистите - рискова група

Голите деца (особено малките – на възраст от 2 до 5 години) често страдат например от вулвовагинити, предизвикани от мръсотията и попадналите в интимните места песъчинки. Логично момченцата са облагодетелствани в това отношение, но и попадналата по техните полови органи мръсотия също може да предизвика възпаления.

Плажът за съжаление често се превръща в гинекологичен проблем за много жени. Причините за повишената чувствителност на женския организъм към различните плажни инфекции може да се обясни с вредните бактерии в пясъка. Попадайки в интимните места, те предизвикват различни възпалителни процеси: колпит, вагинит, цервицит. А морската вода ги засилва още повече.

Коварните гъбички

Те също са нерядък спътник на любителите на плажа. Тази инфекция се предава чрез пряк контакт със заразен с гъбички човек, но също така от шезлонг или принадлежности за плуване. Първоначално се появява сърбеж и белене на кожата между 4-ия и 5-ия пръст на краката, след това гъбички се пренасят нагоре към нокътя, който е идеалното място за тяхното развитие.

Защо едни хора са заразяват с гъбични инфекции, а други – не? Всъщност никой не е застрахован. Според специалистите предразположението зависи от състоянието на отделния организъм. Вегетативно-съдовата дистония, нарушенията в секреторната функция на кожата (потенето), захарният диабет, дисбактериозата, отслабналият в резултат на продължително лечение с антибиотици имунитет – това са най-добрите предпоставки за гъбично заболяване.
По правило най-често от тях страдат хората на възраст над...

 
 
Още по темите:
съвети от лекаря    деца    превенция    заболявания    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.