zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Практическият интелект: умните наляво, общителните – надясно



Практическият интелект: умните наляво, общителните – надясно

или между пълководеца, мениджъра и мъдреца...

здраве.bg

... неопределеност;
• умение да планират работата и правилно да разпределят приоритетите;
• способност да държат едновременно под контрол няколко вида дейности;
• умение да създават и поддържат делови отношения.

Успешният мениджър трябва да бъде възприемчив към информацията, да умее да създава дългосрочни реалистични планове. Също така да реализира взетото решение, а не до го захвърли по “средата на пътя”.

Що се отнася до мъдреца, той не бива да се възприема като отшелник. За да бъде причислен някой към този тип, той трябва да умее да се разбира с хората, да приема живота такъв, какъвто е, т.е. да умее да се адаптира към обстоятелствата.

Според психолозите Брент и Уотсън, които се занимават подробно с феномена мъдрост, той трябва да бъде чувствителен към вербалните и невербалните сигнали, гъвкав в контактите си с хората. Трябва да умее да изгражда около себе си хармонично социално обкръжение, да споделя опита си и освен това да е в състояние да приема житейските противоречия.

Според друг психолог, Роберт Стернбърг, за описанrето на мъдростта хората използват най-вече шест фундаментални качества:

1. Умението да се размишлява така, че да се стигне до разрешаването на конкретните проблеми.
2. Съобразителност и проницателност - мъдрият човек трябва да разбира другите и да отчита техните интереси, като същевременно запазва своята порядъчност и следва своите принципи.
3. Възприемчивост към информацията - мъдрият не е със закостенели нрави. Той е способен да се обучава, да анализира грешките и умее да предава своя опит на другите.
4. Умело използване на получената информация: знанията и опитът не трябва да бъдат просто теоретичен товар.
5. Разсъдливост и трезва преценка - т.е. да се знае предела на собствените възможности и както се казва в поговорката няколко пъти да се премери, преди да се отрежи.
6. Проницателност и оригинално мислене. А за това е нужна не само интуиция, но и нетипично възприятие на света, умение за четене между редовете, гледане...

 
 
Още по темите:
любопитно    психология    
 
more news
rss
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.