zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Практическият интелект: умните наляво, общителните – надясно



Практическият интелект: умните наляво, общителните – надясно

или между пълководеца, мениджъра и мъдреца...

здраве.bg

Някои ученици се справят безупречно със сложните математически задачи, но не са способни да пазаруват в магазин по предварително съставен списък.

Според американски психолози в този прост пример има най-вече един притеснителен факт – съвременният човек използва все по-малко от усвоената от него информация. По техни изчисления днес ние можем да живеем като използваме само 5% от информацията, получена в училище, университета и въобще в живота.

Към този въпрос може да се подходи от друга гледна точка: съществуват теоретични знания и практически навици. Психолозите използват понятието “практически интелект” и защитават неговото право на съществуване наред с понятия като общия интелект и математическата надареност.

Практическият интелект е умението за ориентиране в обществото, за общуване с хората и решаване на задачите с приложни и реални свойства.

Смята се, че хората с развит практически интелект умеят добре да разбират както останалите, така и собствените си мотиви. Те бързо създават контакти с околните, а в своята дейност се стремят винаги към крайния резултат.

Различните изследователи определят три основни типа практически интелект, като използват условни названия:
- пълководец;
- мениджър;
- мъдрец.

Не е трудно да се досетим за логиката на тези имена. Например - пълководецът. Кой друг освен него трябва да се занимава с изграждането на различните стратегии и тактики!?

Мениджърът всъщност отново е пълководец, но по-различен - възродил се в процеса на еволюцията. Той не се нуждае от глобална стратегия, но затова пък умее да общува с хората и да мисли едновременно върху много задачи, които трябва да бъдат незабавно решени.

Изследванията на американските психолози, цитирани от Psychology Today, показват, че на най-успешните американски мениджъри са присъщи следните навици:

• способност да поставят цели и да работят в условията на информационна...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    психология    
 
more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.