zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Има ли идеални от гледна точка на здравето пропорции?



Има ли идеални от гледна точка на здравето пропорции?

Какво мислят мъжете, когато гледат една красива жена? А дали лекарите мислят същото?.

здраве.bg

Въпросът за идеалните пропорции на тялото и до днес остава спорен и за това може да се посочат много примери. Голяма част от т.нар. канони на красотата са всъщност просто функционални - не само по отношение на това красивата извивка да привлича погледа на мъжете, но и от гледна точка на здравето. Засега обаче не са доказани никакви зависимости в дължината на шията, краката или размера на гърдите.

За връзката на дължината на краката с нивото на сексуалността е писано какво ли не. Що се отнася до размера на бюста и здравето на жената, до днес няма достоверни свидетелства, че от големината и формата на бюста по някакъв начин зависи състоянието на хормоналната система, здравето или дори възможността за пълноценно хранене на детето.

За един друг “канон” от женската красота може да се каже, че е доста добре изучен. Става дума за съотношението между талията и бедрата. Странно или не, то практически не е свързано с теглото. За идеално съотношение се смята 0,7 и това може да се види още от Античността (Венера Милоска), та и до днешни дни (лейди Дайана, Деми Мур и дори куклата Барби). Още по-изпъкнал преход от талията към бедрата се забелязва при Клаудия Шифър и Бриджит Бардо. Тази устойчивост във вкусовете е подтикнала учените да проведат многобройни изследвания – от психологични до ендокринологични.

Оптималното съотношение на талията към бедрата (0,68-0,7) се смята за признак на чисто женската фигура. То се приема като свидетелство за нормална обмяна на веществата (и главно за нормално ниво на естрогени). А това позволява на жената да износи и роди здраво дете. С това съотношение са свързани и древните подсъзнателни чисто мъжки импулси.

С една дума - талията може да бъде всякаква, но бедрата трябва да са по-широки. За мъжете това съотношение е различно и за идеално се приема 0,9.

Но има ли това съотношение пряко отношение към здравето?

Обиколката на бедрата в известна степен може да се оценява като благоприятен фактор, с други думи големият корем...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    
 
more news
rss
 
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.