zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Полът на бъдещото дете: може ли да го “дирижираме”?



Полът на бъдещото дете: може ли да го “дирижираме”?

здраве.bg

Може ли да се планира полът на детето? Как да се изчисли точната дата на зачатие на момче или момиче? Тези въпроси винаги са вълнували много бъдещи родители.

Ядрото на всяка яйцеклетка и всеки сперматозоид съдържа 23 еднакви хромозоми. По време на оплождането те се обединяват по двойки. В резултат на това всеки зародиш получава пълен комплект от 46 хромозоми, необходими за неговото нормално развитие. От 23 единични хромозоми една е половата хромозома – женската (Х -хромозома) или мъжката (Y- хромозома). Ако оплождането се е извършило от сперматозоид, съдържащ Y-хромозома, ще се роди момче и обратното.
Затова може да се каже, че от гледна точка на физиологията полът зависи от мъжа.

Друг метод за предположение какъв ще бъде полът на бъдещото дете е по обновяването на кръвта. При мъжете тя се обновява веднъж на 4 години, а при жената – на 3 години. Кръвта на родителя, която е по-млада в момента на зачатието, играе по-голяма роля за определянето на пола. При този метод трябва да се отчитат още много помощни фактори: възрастта на родителите (рождената дата) и всичко, свързано със загубата на кръв (операции, даване на донорска кръв, преливане, аборти и т.н.). Изчисляването става по следния начин: към датата на последната кръвозагуба (ако липсва такава - към рождената дата) прибавяме 3 години за жената и 4 за мъжа, докато не се получи число, близко до датата на зачатие.

Интересна е и теорията на руски учени за значението на промените в режима на половия живот. След поредица от експерименти те изказват мнението, че съотношението между половете се намира в строга зависимост от активния полов живот на мъжете. Специалистите са установили чрез наблюдения на животни, че при промяна на съотношението на половете в една или друга насока самците реагират на това с повишаване или понижаване на половата активност, като по този начин се стремят да възстановяват нарушения баланс.
На същата закономерност очевидно се подчиняват и хората. Следователно, ако искате момиче, намалете...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    деца    
 
more news
rss
 
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.