zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Кетоконазол – най-ефективното средство срещу пърхот



Българска фармацевтична фирма пусна първия лекарствен шампоан против пърхот, произведен у нас.

октомври 2005, здраве.bg

... Кетоконазол получава по-добра оценка и относно предотвратяване повторната поява на пърхот, както и по отношение на страничните ефекти, които са минимални. При изследване на 575 пациенти с пърхот и себореен дерматит, проведено от факултета по дерматология на Мюнхенския университет, Германия, се установява, че “шампоанът с 2% кетоконазол е високо ефективен не само при лечение на себореен дерматит и пърхот, а и при предотвратяване на повторна поява на заболяването, чрез профилактично третиране веднъж седмично”, а от Медицинския университет Джунтендо в Япония, стигат до извода, че освен при лечение на пърхот и себореен дерматит, двупроцентовия разтвор на кетоконазол е ефикасен като стимулант при растежа на косата и като агент, който влияе за намаляване на косопада и оплешивяването.
Лекарственият шампоан “Кетозал” (кетоконазол 2%), произвеждан от “Химакс Фарма”ЕООД, гр. София, е първият лекарствен препарат от този род, произвеждан в България. Той се характеризира с много добра поносимост, тъй като не се резорбира от организма. Съчетавайки лечебен ефект със свойствата на “нормален” шампоан, "Кетозал" няма отрицателен ефект върху боядисана, побеляла или третирана коса. За лечение на пърхот шампоана се прилага 2 пъти седмично поне за месец, а лятото е най-подходящия период за провеждане на профилактичен курс.
От фирмата-производител съобщават, че българският шампоан против пърхот "Кетозал" може да бъде намерен в аптеките в цялата страна, на конкурентна цена (бел. ред. – нашата проверка показа, че в различните аптеки цената на Кетоконазол варира между 5.90 и 6.40 лв.).

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    хигиена    лекарства    заболявания    
 
more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.