zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Кетоконазол – най-ефективното средство срещу пърхот



Българска фармацевтична фирма пусна първия лекарствен шампоан против пърхот, произведен у нас.

октомври 2005, здраве.bg

... е препоръчителна употребата на специален лекарствен шампоан, който може да бъде намерен само в аптеките и дрогериите.
На българския пазар се предлагат няколко вида шампоани, съдържащи активни вещества против пърхут. За шампоаните, базирани на цинк пиритион (като “Head and Shoulders”) и селениум сулфид (“Selsun”), въпреки че са с доказано действие срещу гъбичката, причинител на пърхота, няма достатъчно убедителни клинични изследвания и те не попадат в регистъра на лекарствените продукти в България. Като най-ефективни в борбата срещу пърхота се сочат лекарствените шампоани, съдържащи веществото кетоконазол (най-често в концентрация 2%), което е известно в медицината с широкоспектърното си действие при лечение и профилактика на себореен дерматит, пърхот, разноцветен лишей и други гъбичкови заболявания на кожата. Такъв шампоан е например “Кетозал”, който е регистриран в Изпълнителната агенция по лекарствата. Именно заради активната си съставка (Кетоконазол 2%) той лекува пърхота, като в същото време, благодарение на допълнителните вещества, които съдържа, дава и всички останали предимства на един “обикновен” шампоан.
В проучване на Държавния университет в Сан Франциско, се посочва че веществото кетоконазол “може да помогне, когато другите вещества не успяват”. В изследване на Дерматологичния факултет при Кралския университет Кингстон в Онтарио, Канада, обхващащо 246 пациенти и съпоставящо действието на кетоконазол 2% със селениум сулфид 2,5%, се прави заключение, че кетоконазол е високо ефективен срещу гъбичката, причинител на пърхота и със статистически по-добър и бърз оказан ефект от селениум сулфид. Факултетът по дермопатология при Университетския медицински център, Леге, Белгия, след направено сравнително клинично изследване на лечебния ефект от прилагането на шампоани с кетоконазол 2% и цинк пиритион 1% върху 343 пациенти, страдащи от тежка форма на пърхот и себореен дерматит, установява, че ефектът от кетоконазол е значително по-добър от този на цинк пиритион....

 
 
Още по темите:
превенция    хигиена    лекарства    заболявания    
 
more news
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.