zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Двойното ВъзкресениеДвойното Възкресение

Как източната и западната църкви изчисляват датата на светлия празник?.

Тя.bg

... а фиксиран ден (21 март). И под пълнолуние няма предвид астрономическо пълнолуние, а “църковна луна”, която е базирана на таблици, създадени от Църквата.

Тези графични построения позволяват датата на Великден да бъде изчислена предварително, а не да се определя от астрономически наблюдения, които естествено са предсказуеми в по-малка степен.

Това разделение между Източната и Западната църква няма солидна богословска основа, но не е и просто техническа разлика. Както отбелязва Световният съвет на Църквите, част от православните общности са разположени в Средния изток, където често са били малцинствена група и в Източна Европа, където доскоро са се сблъсквали с враждебността на комунистическите правителства.

Ударението върху уважението към традицията и запазването на религиозната идентичност са били от критично значение за запазване на целостта. Погледнато в този контекст, промяната на правилата в честването на най-важния религиозен празник дълбае в основите на една вече обсадена християнска църква.

Помиряване на Изтока и Запада
Среща, организирана от Съвета на световните църкви (Алеп, Сирия, 5-10 март 1997 г.) предлага решение, което да удовлетвори и двете църкви: двата метода на изчисляване на равноденствието и на пасхалната пълна луна да бъдат заменени с най-съвременните астрономически-точни методи на изследване, използвайки Йерусалимския меридиан като точка на измерването. От тази среща, обаче, няма напредък по-нататък в разрешаването на проблема.

Фиксиране на подвижния празник
От началото на 20-ти век е и широко обсъждано предложението да се фиксира датата на Великден, вместо празникът да остане подвижен. През 1963 г. Вторият Ватикански събор приема, че може да бъде постигнат консенсус между християнските църкви. Втората неделя на април е била предложена като най-приемлива дата.
Засега обаче Великден продължава да се празнува два пъти от християнския свят.

списание Тя
...

 
 
Още по темите:
любопитно    
 

more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.