zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Болниците си прехвърляли пациенти като пинг-понг



Болниците си прехвърляли пациенти като пинг-понг

30% от хоспитализираните са се лекували поне в две лечебни заведения.

31 март 2008, дневник.bg
още новини от дневник.bg


Над 20% от пациентите, постъпили в болниците през миналата година, не е трябвало да бъдат хоспитализирани. Това съобщи Джеймс Керконе, президент на "Санигест интернешънъл" и консултант на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Според него голяма част от средствата за лечебните заведения се харчат неефективно. Болниците си прехвърлят пациентите като пинг-понг, каза още Керконе и посочи, че около 30% от хоспитализираните са се лекували поне в две лечебни заведения.

Директорът на здравната каса д-р Румяна Тодорова обясни, че всяка година институцията харчи все повече средства за болнична помощ, като миналата година те са достигнали 830 млн. лв. В лечебните заведения непрекъснато се приемат хора с хронични заболявания, а за тях касата е отделила голям ресурс в извънболничната помощ, което поставя въпроса дали тези пари не са хвърлени на вятъра, каза тя. По данни на НЗОК от 2000 г. до 2007 г. хоспитализациите са нараснали с 26% (1.6 млн. души). По думите на Керконе, ако тенденцията на свръххоспитализации се запази, съвсем скоро България ще стане №1 в света по този показател.

Причината за постоянното изтичане на средства е нереформираната здравна система, смятат експертите. Проучване, направено по проект на Световната банка, показва, че повечето пациенти над 65 години се нуждаят от продължително долекуване, но у нас няма такива клиники и затова постъпват в болниците. Според ръководството на здравната каса са необходими законодателни промени, които да въведат по-строги критерии при подписването на договорите между институцията и болниците. Сега НЗОК е длъжна да работи с всички лечебни заведения, които са получили лиценз.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    нормативи    
 
more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.