zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Очакват се фалити на болници до края на годината



Очакват се фалити на болници до края на годината

24 март 2008, дневник.bg
още новини от дневник.bg


Общински болници ще фалират до края на годината, ако кметовете не им осигурят допълнително финансиране, прогнозира експертът от Българския лекарски съюз (БЛС) Димитър Петров по повод обявеното в петък от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) решение да ореже клиничните пътеки на част от лечебните заведения. Според него здравното министерство отпуска допълнителни средства за болниците избирателно, като обрича някои от тях на закриване.

Причина за бъдещи фалити ще стане и изискването на НЗОК лекарите специалисти да имат договори с касата на пълен работен ден, смята Петров. По думите му това не е необходимо, защото един патолог например няма какво да прави 8 часа в малката болница.

"В момента в България болничните легла не са повече от необходимите по европейските стандарти, но не са равномерно разпределени и всички са за активно лечение. Необходимо е болниците да се преструктурират в заведения за долекуване на пациентите, но това може да стане само ако касата плаща такива клинични пътеки", поясни Петров. Затова от БЛС настояват да се финансират пътеки за долекуване.

Няколко клиники останаха без договори със здравната каса тази година, защото имат лоша акредитационна оценка, съобщиха от НЗОК. Това са болницата в Радомир и "Ева" в Сливен. Същите проблеми имат и инфекциозното отделение в Севлиево, анестезиологичното в Павликени и болницата в Свищов. Общо около 10 са здравните заведения с лоша акредитация. Те в момента обжалват негативните оценки, но според специалистите на НЗОК, след като не са получили одобрение, значи условията в тях са опасни и е по-добре да бъдат затворени.
По-сериозен е другият проблем - в страната има остра нужда от патолози, микробиолози, паразитолози и вирусолози, каза директорът на касата д-р Румяна Тодорова. Тя поясни, че НЗОК не е спазвала строго изискването лекарите в болниците да работят само на един договор с осигурителната институция. Направени са изключения за анестезиолози, рентгенолози, неонатолози и съдови хирурзи, на които...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    нормативи    
 
more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.