zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Какво сте готови да жертвате, за да сте стройни?



Какво сте готови да жертвате, за да сте стройни?

24 март 2008, здраве.bg

Когато стане дума за излишни килограми и желание да изглеждат стройни, дори слаби, възрастните са готови да се откажат и от неща, които на пръв поглед звучат абсурдно. Това показва любопитно допитване, проведено по поръчка на списание Fitness.

Според резултатите от него 58% от жените и 54% от мъжете са съгласни дори да загубят работата си, но не и да наддадат с 10-15 кг. Може би все пак това не звучи толкова абсурдно – друга работа ще се намери, а 15 кг в повече не са шега работа.

Но пък друг резултат изненадва дори самите организатори на допитването – 63% от жените и 55% от мъжете са съгласни да живеят много по-бедно, но не и да са с наднормено тегло.

Друго изследване, проведено от учени от университета “Йейл” (Yale University), сочи, че 46% от участниците са съгласни да живеят една година по-малко, но да нямат излишни килограми, а цели 15% са готови да се съгласят животът им да е с 10 години по-къс, но да не страдат от затлъстяване.
Други 25% биха предпочели вместо да са с излишно тегло да не могат да имат деца.

“Изглежда “добрите стари диети и упражнения” не се струват достатъчни за повечето хора. Те са готови да жертват нещо много повече, но да се отърват от излишните килограми, вместо да се стегнат и да придобият здравословни навици за хранене и движение”, коментират американските учени, цитирани от Ройтерс, “Запитайте се все пак заслужава ли си да търсите нова работа или да не може да имате деца, вместо да направите друг избор – да следвате правилата за здравословно хранене и всекидневно движение, които съвсем не могат да бъдат наречени жертви в сравнение с другото, на което оказва се мнозина са готови”.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
психология    изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.