zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Татуировките могат да станат бъдещите ваксиниТатуировките могат да станат бъдещите ваксини

8 февруари 2008, actualno.com
още новини от actualno.com


Татуировките на бъдещето може да са полезни не само за имиджа, но и за здравето, предадоха Ройтерс и Би Би Си, позовавайки се на резултатите от изследване на германски специалисти.

В експеримент с мишки учените от Центъра за ракови изследвания в Хайделберг, Германия, установили, че татуирането е много по-ефикасен начин за доставяне на ново поколение експериментални ДНК ваксини от поставянето на стандартни мускулни инжекции.

Използването на фрагменти от ДНК за стимулирането на имунна реакция се смята за обещаващ метод за производството на по-добри ваксини за редица заболявания - от грип до рак. Засега няма одобрени ДНК ваксини на пазара, но няколко компании правят клинични тестове и инвестират в тази технология. Татуировките играят роля в човешката култура от хилядолетия.

Само преди повече от 100 години в САЩ бе изобретена електрическата машина за татуиране, която направи рисуването по човешкото тяло още по-разпространено. Според германските учени с бързо вибриращата игла за татуиране под кожата може да се внасят ваксини вместо неразтворимо мастило. При татуирането на ваксини у мишки се произвеждат 16 пъти повече антитела, отколкото с мускулна инжекция.

Според д-р Мартин Мюлер, който участва в разработката, по-силният имунен отговор се обяснява с по-голямото нараняване на тъканите в процеса на татуирането. Учените подчертават обаче, че с иглите за татуиране няма да могат да се внасят ваксини за профилактика - например на морбили при деца - защото болката ще е много силна. В рутинната ваксинация на животни техниката на татуирането може да изиграе много важна роля, смятат учените. БТА

 
добави в:
 
Още по темите:
aлтернативи    любопитно    
 

more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.