zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Бронхитът: остър или хроничен?Бронхитът: остър или хроничен?

Бронхитът заболяване, от което всеки втори човек страда поне веднъж в живота си – понякога за кратко, понякога – трайно.

здраве.bg

Малцина са тези, които с настъпването на студовете, не знаят що е кашлица. Другите трябва да търсят причините за нея, а последиците могат да са десетки заболявания.
Но при всеки втори се диагностицира бронхит. В зависимост от бронхита – остър или хроничен – зависи и по-нататъшният начин на лечението.

Въпреки че словосъчетанието “остър бронхит” звучи страшно, днес лекарите се справят доста добре с лечението на това заболяване.
Острият бронхит се проявата с кашлица, болки в мускулите, ставите, главата и общо отпадане. С други думи, във вашите бронхи се е заселил вирус, който е предизвикал тяхното възпаление.
Оставането в леглото, изплакването на гърлото и приемането на топли напитки ще помогнат на организма да се справи с болестта. Подходящи са и инхалациите, които способстват за по-доброто отхрачване.

Работохолиците, които ходят на работа с температура и кашлица, могат за задълбочат заболяването и да се наложи да бъдат лекувани от бронхопневмония в болнични условия. Затова, ако “подръчните” средства не са ви помогнали в продължение на три дни, потърсете лекарска помощ.

Възможно е болестта да е преминала в друг стадий или към нея да се е присъединила друга болест, която изисква специфично лечение. Това често се случва, когато острият бронхит провокира развитието на хроничен бронхит, който може да се предизвика не само от вируси, но и от бактерии.

Хроничният бронхит е самостоятелно заболяване, което се предизвиква от почти всичко вредно и летящо: цигарен дим, изгорели газове, производствени отпадъци. Ако те се вдишват всеки ден, се забавя естественото отделяне на храчките, нарушава се механизмът на самостоятелното прочистване на бронхите, инфекцията не среща никакво съпротивление и бронхите се увреждат.
Човек може да си живее спокойно и с години без да подозира за развиващата се в него болест. И изведнъж ставайки от леглото, той може да стане жертва на пристъпа на задух.

Лечението на хроничния бронхит е дълго, а неговата ефективност зависи...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    заболявания    
 

more news
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.