zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Сините очи са резултат от генна мутацияСините очи са резултат от генна мутация

здраве.bg

Всички хора, които имат сини очи, произлизат от един и същ прародител, при който промяната в цвета на очите, се дължи на генетична мутация, смятат датски учени. Те са сравнили генетични проби от хора със сини очи от различни краища на света – от скандинавските страни до Йордания и Турция.

“В началото всички хора са били с кафяви очи” твърди проф. Ханс Айберг от Университета на Копенхаген пред Би Би Си, “но последвала мутация в един от гените е довела до това, при някои вече да е невъзможно да се запази този цвят на очите, защото силно е намаляла способността за производството на меланин в ириса. Именно това е довело до превръщането на кафявите очи в сини”.

Учените обясняват днешното наличие на хора например със зелени или пъстри очи също с различното количество меланин, което тялото може да произвежда.

Близостта в начина на промяната в гените кара авторите да смятат, че всички днешни хора, които имат сини очи, произхождат от един единствен прародител, също както напоследък в науката се затвърждава мнението, че всички хора произлизат от само един “Адам”.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    
 

more news
rss
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.