zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Лекари се разграничиха от шефовете на лекарския съюз



Лекари се разграничиха от шефовете на лекарския съюз

Омбудсманът ще организира дискусии за пациентите

28 януари 2008, дневник.bg
още новини от дневник.bg


Медиците в Русе настояват за спешни разговори по основните проблеми, блокиращи системата на здравеопазването, се казва в декларация на колегията в града, В документа се иска в преговорите да участват представители на парламента, Министерството на здравеопазването, Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и избрани специалисти от Българския лекарски съюз без сегашното ръководство на организацията.

Протестната декларация беше приета на общо събрание на русенската структура на съюза, В нея се твърди, че работата на доболничната и болничната помощ е сериозно затруднена заради реален недостиг на средства и лимитирането на бюджетите на регионалните здравни каси. Освен това медиците в Русе считат, че приетите от НЗОК ограничителни мерки за работата на лекарите на няколко места, растящата инфлация и повишаващите се разходи за заплати на медицински специалисти също са огромна заплаха за системата.

Изброените проблеми неминуемо водят до рязко влошаване на качеството на лечебната дейност и финансова невъзможност за ефективно лечение, твърдят русенските лекари, "Като отчитаме вината на управителния съвет на Българския лекарски съюз за липсата на ефективен диалог и оттам на разумни решения по тези значими неудачи в системата, считаме, че виновни за това състояние са и НЗОК, и Народното събрание и Министерството на здравеопазването." Лекарите са посочили здравната каса заради едностранно приетите и наложени решения, парламентът - поради приетия от него бюджет, а министерството - заради бездействието му по "тези катастрофални за здравеопазването проблеми".

За проблемите в здравеопазването се е самосезирал и омбудсманът, стана ясно в понеделник на среща на Гиньо Ганев с пациентски организации. От създаването на институцията в нея са постъпили над 6 хил. жалби на граждани, като 231 от тях са свързани с нередности при лечението на пациентите. Най-много са оплакванията от работата на териториалните и на националната лекарска комисия, съобщи Ганев. Според него е недопустимо...

 
добави в:
 
Още по темите:
нормативи    любопитно    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.