zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

За да победим вечерната умора



За да победим вечерната умора

Контрастният душ може бързо да намали натрупалата се през деня умора.

здраве.bg

Какво да направим, ако вечер настроението ни рязко спада, краката ни болят, а в тялото си усещаме страшна тежест? Как да повишим своя жизнен тонус?

Състоянието на вечерната преумора не трябва да се бърка с хроничната умора, която е заболяване - вие усещате умора след един изключително тежък и натоварен ден, а не сте в тежко състояние и потиснато настроение още от сутринта.

Каквито и да са конкретните причини за вашата умора, не трябва веднага да сядате на масата и да се храните - преди вечеря трябва да се отпуснете и успокоите. Самият процес на приемане на храната и храносмилането изисква много енергия.

Предлагаме ви няколко съвета, които само за 20-25 минути ще ви донесат значително облекчение.
• След прибирането си у дома се заемете с краката си, които сигурно са се уморили. Болката в тях влияе особено зле на настроението. Бързо свалете обувките, хвърлете чорапите (или чорапогащника) и повървете боси, или пъхнете краката в меките чехли.
• Ако нямате сили да си вземете душ, седнете удобно и вдигнете крака, опирайки ги в стената под максимално голям ъгъл. Подобна 5-минутна почивка ще предизвика раздвижване на кръвта и ще почувстване невероятно облекчение.
• Контрастният душ или вана подобряват кръвообращението на краката. Вземете два легена - с топла (40-45 градуса) и студена вода (не повече от 25-30 градуса). Поставете краката в съда с гореща вода за не повече от няколко секунди, а след това в студената. Повторете процедурата 3-4 пъти.
• Горещата вана на краката (само за 5 минути) също ще ви помогне да се почувствате отлично. Залейте с 1 л вряла вода 2 с.л. билки – лавандула, лайка и други, оставете си под капак за 30 минути, прецедете и добавете течността към топлата вода. Поставете легена в банята - нейното малко пространство бързо ще се запълни с аромата на билки. Чрез вдишването на парите ще успокоите и нервната си система. Горещите вани за краката са противопоказни за хората с разширени вени.
• Ако сте много силно уморени, вземете си цялостна вана....

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    aлтернативи    
 
more news
rss
 
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.