zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Работохолик ли сте



Работохолик ли сте

И да е така, една от определящите страни на състоянието е, че не може да го осъзнаете.

здраве.bg

... черти. Например както алкохоликът крие бутилки из цялата къща, за да може винаги една да му е под ръка, така и работохоликът използва всеки свободен момент – дори докато изчаква опашката за тоалетната, за да си провери мейла.

Други отличителни черти на работохолика са:

• Нежелание да се прехвърля работа на другите – работохоликът иска да контролира всичко и да знае всичко, което се случва;
• Пренебрегване на живота и на останалите хора извън работата – той не вижда смисъл и не може да разговаря за нищо друго освен за своята работа, в краен случай – за тази на другите.
• Опит да превърне дори и хобито в работа.

Работа и пак работа! Никакви забавления!

Работохоликът изглежда мечтания от всеки началник служител – идва рано, стои до късно, не ползва отпуск, взема си работа за в къщи. Но така е само на пръв поглед. Работохоликът поема повече работа от товау което всъщност може да свърши и то качествено, не може да делегира задължения към колегите си, не е сопособне да работи в екип, много често е по-дезорганизиран от повечето си колеги.

Още една характерна черта на пристрастеността е, че човек не може да осъзнае вредата, която си нанася – работохоликът няма да поиска отпуск, дори когато вижда, че работата му не върви заради преумора.

Опасен ли е за здравето работохолизмът

Като всяка форма напристрастяване работохолизмът може да има значителни последствия за здравето – извънредно високо ниво на отрицателен стрес, раздразнителност, възбуда, депресия, дори психосоматични симптоми като болки в стомаха и главата.

Въпреки наличието на такива признаци работохоликът съвсем логично отрича наличието на проблем – подобно на страдащите от анорексия, които се виждат в огледалото... дебели.

Опитът показва, че най-ефективна в повечето случаи е т.нар. когнитивно-поведенческа психология – форма на психотепария, фокусирана върху определяне и промяна на негативните мисли и причините за тях.

Най-често психолозите мотивират работохолика...

 
 
Още по темите:
любопитно    психология    
 
more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.