zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Работохолик ли сте



Работохолик ли сте

И да е така, една от определящите страни на състоянието е, че не може да го осъзнаете.

здраве.bg

На седмия ден дори Господ си е почивал. Но за работохолика почивният ден никога не идва. Винаги има още едно писмо, което трябва да се напише, още една спешна задача, която не може да изчака до понеделник. А когато не е зад бюрото, отново може да работи. И днешните комуникации предлагат идеалните условия за това. Дори възможността офисът да са “пренесе” у дома.

А истината е малко по-различна – това, което оставите в офиса преди почивните дни, ще бъде там и ще ви чака и след като дойде понеделникът.

Работохолизмът = живот без баланс

Не случайна крайната пристрастеност към работата е типична само за западното общество. Само неговата култура е издигнала на пиедестал работната етика, стремежът към успех в кариерата на всяка цена и финансовия просперитет. Когато за най-успели се смятат хората като Бил Гейтс и Доналд Тръмп, съвсем не е странно, че мнозинството се опитва да им прилича.

Според психолозите системата като че ли е измислена именно заради това – да дава все нови и нови сили на тези, които искат да работят. Именно тоз тип хора успяват най-бързо в кариерата, получават най-високите оценки, тях обществото определя като умни, амбициозни и предприемчиви.

Дори когато е извън офиса, съвременният работохолик има достатъчно възможности – мобилен телефон, компютър, побиращ се в джоба, за да продължи да работи.
Но да се обвиняват технологиите за работохолизма е все едно да се хвърля вината за наднорменото тегло или алкохолизма върху денонощните супермаркети.

В случая истински важен е контекста – ако човек започне да загърбва семейството, приятелите, забавленията, значи е загубил баланса, включително в грижата за здравето си.
Претоварването с работа все още не означава непременно, че човек е работохолик, но именно това е в основата на проблема. А тънката разлика е, че работохоликът отива на ски, мечтаейки си да се върне в офиса, а “просто работливият” човек е в офиса, мечтаейки си да отиде на ски.

Между работохолизма и алкохолизма има доста общи...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    психология    
 
more news
rss
 
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.