zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Лекарствата с нови цени от 15 мартЛекарствата с нови цени от 15 март

Очаква се тези, които се отпускат с рецепта, да поевтинеят.

9 януари 2008, expert.bg
още новини от expert.bg


Всички лекарства ще бъдат с нови цени от 15 март, а за тези, които са по лекарско предписание, се очаква да бъдат с по-ниски цени.

Това стана ясно на пресконференция в Министерството на здравеопазването, в която участваха д-р Светлана Спасова, председател на комисията по цените на лекарствените средства към Министерския съвет и директор на дирекция "Национална здравна политика" в МЗ и д-р Нина Ръсина, началник отдел Лекарствена политика в МЗ.

"Очакваме цените на предписаните медикаменти да спаднат", заяви д-р Спасова. Според нея има две основания за това и "нашата цел е те да станат достъпни за болните и те да бъдат малко по-доволни".

С новата наредба за ценообразуването на лекарствата от декември 2007 г. притежателите на разрешително за производство на лекарства трябва вече да представят цени, по-ниски от най-ниските в 8 референтни страни в ЕС (със сходни икономически условия - Румъния, Унгария, Естония, Португалия и др.)

Тази наредба предвижда допустимата надценка на търговеца на едро и на дребно да намалее с около 1%. За лекарствата на свободна продажба е регистрирана максимално допустима цена, която те не трябва да прескачат.

Освен това според новата наредба се променя и допустимата надценка като лекарствата се разпределят в три групи, но по други цени.

МЗ вече поема в ръцете си реимбурсирането на лекарствените средства - вече няма да има два списъка - позитивен и реимбурсен, а само един - позитивен, където ще се фиксира процентът на реимбурсиране, който ще стане задължителен за МЗ, НЗОК и останалите институции, които имат право да плащат лекарствени средства.

Новият позитивен (реимбурсен) списък ще е готов до 13 април и специална комисия, която предстои да бъде съставена, единствено ще има право да определя кои лекарства ще влизат в него и как ще бъдат реимбурисирани.

Едно лекарство може да бъде реимбурсирано в рамките на 135 дни. Досега има медикаменти, които са изчаквали за включване в Позитивния лекарствен списък от една до...

 
добави в:
 
Още по темите:
лекарства    нормативи    
 

more news
rss
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.