zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Фитнес и имунитет



Фитнес и имунитет

Единствено редовният и добре дозиран фитнес е от полза за здравето.

здраве.bg

В стремежа си да водим здравословен начин на живот, често се заемаме с фитнес, но вместо да укрепнем неочаквано започваме да боледуваме. Между фитнеса и имунитета съществуват доста сложни отношения.

Неочакваните занимания с фитнес са силен стрес за целия организъм. За да се справи с новото натоварване на мускулите, той трябва да активизира повече от типичното хормоналната, нервната, двигателната, сърдечно-съдовата и другите системи.
Именно на такъв стадий става укрепването на имунитета. Тук привържениците на фитнеса трябва да “натиснат спирачките” и да се занимават с усвояването на различни видове натоварване без да си поставят някакви свръх задачи.

Следващият етап е само за професионалните спортисти и трениращите всеки ден. Натоварването в такива ситуации става твърде голямо, на сърцето често не му достига въздух, мускулите треперят и болят, но човекът продължава до преследва рекорда. Тялото е на прага на третият етап– появата на психологически и физически (мускулен) стрес.

Прекалено голямото натоварване вреди на целия организъм и съвсем не на последно място на имунната система, която чрез намиращите се в кръвта специални антитела (имуноглобулини) се бори с вирусите и бактериите. При спортистите в периода на високо интензивни натоварвания някои имуноглобулини просто изчезват и именно това е причината за честите настинки при претоварване. Много от привържениците на фитнеса, трениращи често и упорито, също подадат в рисковата група.

Ситуацията може да се промени. Първоначално трябва да коригирате поставените си цели, като ги направите по-реални, а след това да изучите своя начин на живот и да си изберете подходящата тренировъчна програма.

Двама души на една и съща възраст се нуждаят от различна фитнес програма. Един човек на 30 години работи 5 дни в седмицата, има семейни задължения, обядва всеки ден някъде “на крак” и хронично не си доспива, а друг работи 2 дни седмично за собствения си бизнес, спи по 8 часа в денонощието, ползва услугите на детегледачка....

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    aлтернативи    
 
more news
rss
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.