zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Елементарни, но ефективни правила срещу настинката



Елементарни, но ефективни правила срещу настинката

здраве.bg

През зимата инфекциите сякаш са на всяка крачка. Хремата, кашлицата и болките в гърлото се появяват изневиделица. За да намалите риска, припомняме ви няколко елементарни, но доказали ефективността си правила:

1. Обличайте се топло

Шалът, шапката и ръкавиците са задължителни. Освен това, забравете до лятото потниците и блузките с къс ръкав, облечете пуловер, дори да е по-тънък. Късите якета, които не скриват кръста и тънките чорапи/чорапогащници също не са подходящи за зимния сезон. Освен, че трябва да бъдат топли, дрехите през зимата трябва да бъдат и сухи, защото влажната тъкан провокира преохлаждането.

Особено внимание отделяйте на краката – те трябва винаги да бъдат на топло. Оставете на работното си място чифт обувки и резервни чорапи в случай, че все пак си намокрите краката. Преди да се преобуете, масажирайте стъпалата си, за да възстановите кръвообращението и да премахнете усещането за студ.

2. Затопляйте се

Ако сте премръзнали на улицата, то прибирайки се у дома, не бързайте веднага да седнете на масата, а си вземете вана или горещ душ. След това се подсушете добре и си обуйте топли чорапи. Едва след това се отправете към хладилника. Стомахът може да почака, но ако пренебрегнете затоплянето, преохлаждането може да прерасне в заболване. Като профилактика изпийте чаша червено вино или горещо мляко с мед.

3. Приемайте витамини

Редовното приемане на витамин С способства за производството на интерферон в организма, а това помага в борбата с вирусите.

Ако витамините на таблетки не се ползват с вашето доверие, то тогава употребявайте повече кисело зеле, портокали, мандарини, лимони.
Ако все пак предпочитате витамините, не забравяйте, че те не е добре да се приемат на гладен стомах.

4. Спете и не се тревожете

Сънят отпуска и позволява на организма да възстанови своя тонус, докато недоспиването отслабва имунитета. Затова нощният сън трябва...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    aлтернативи    заболявания    
 
more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.