zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Хранене и фитнес: как да ги съчетаваме успешно



Хранене и фитнес: как да ги съчетаваме успешно

15 съвета за храненето на всеки, който иска и да спортува.

dieti.info
четете още в dieti.info


... фактор на растежа

С калориите се измерва количеството храна и силите, които изразходва човек. Погрешно се смята, че колкото калории се изразходват, толкова трябва да се възстановят - трябва да се “изядат” повече калории от изразходваното. Растежът на мускулите сам по себе си се нуждае от приток на енергия.

4. Мазнините са приятели, а не врагове

От мазнините организмът “произвежда” главните хормони, в това число тестостерон. Ето защо преходът към обезмаслена вегетарианска диета е свързан със спад и в половото влечение.
Но наднорменото количество мазнини е точно толкова вредно, колкото и техният недостиг.

Мазнините трябва да се приемат с мярка. Специалистите смятат, че дневната норма на приемани мазнини трябва да бъде не повече от 15% от всички калории.

Диетолозите съветват да се приемат повече растителни и по-малко животински мазнини. Единственото изключение са Омега-3 ненаситените мастни киселини, които са много полезни за усвояването на глюкозата от мускулните клетки. Затова - яжте риба поне 2 пъти седмично. Ако тренирате усилено, всяка сутрин изяждайте 1-2 яйчни жълтъка - жълтъкът съдържа холестерол, който е “суровина” за производството на тестостерон.

5. Храната трябва да бъде разнообразна

В растителната храна сравнително скоро бяха открити нови съединения, наречени фитовещества, които притежават свойствата на силни антиоксиданти и са способни да предотвратяват развитието на тежки заболявания. Освен това те укрепват имунната система и обезвреждат патогенните микроорганизми. Накратко - правят ви по-силни и по-здрави.

Затова вашето всекидневно меню трябва да се състои минимум от 3 различни порции плодове и толкова зеленчуци. Ягоди, боровинки и парченца диня могат да се замразяват и да се консумират през зимата, добавяйки ги в кисело мляко или различни нектари.

По възможност веднъж дневно (а още по-добре 2 пъти) изяждайте голяма порция зеленчукова салата, подправена с растителна мазнина. През зимата салатата може да...

 
 
Още по темите:
съвети от лекаря    хранене и диети    
 
more news
rss
 
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.