zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Хранене и фитнес: как да ги съчетаваме успешно



Хранене и фитнес: как да ги съчетаваме успешно

15 съвета за храненето на всеки, който иска и да спортува.

dieti.info
четете още в dieti.info


... се прави от зеле, зелен фасул, зелен лук, чушки.

6. Колкото повече, толкова по-добре

Вие се нуждаете от много въглехидрати за да възстановите големи загуби от енергия. Избирайте такива продукти, които съдържат повече въглехидрати: картофено пюре, макаронени изделия, ориз, стафиди, мед, палачинки, ябълки, добри узрели банани. Те ще ви помогнат да възстановите всекидневната “норма” от въглехидрати.

7. Преди тренировка приемайте въглехидрати със “забавено действие”

Въглехидратите са два вида: “бързи” и “бавни”. Първите се преработват почти веднага, а вторите се задържат в червата, зареждайки ни с енергия “на порции”. Храната, съдържаща “бързи” въглехидрати, е сладка: конфитюри, пасти, торти, бонбони.

Овесените ядки, оризът и картофите съдържат “бавните” въглехидрати. Именно те са подходящи при усилени тренировки, защото способстват за поддържането на стабилно ниво на глюкоза в кръвта. Ако преди спорт изядете нещо сладко, глюкозата “ще изгори” бързо, т.е. организмът ще остане без “гориво” и ще “посегне” към аварийните запаси от въглехидрати в черния дроб.

8. Внимавайте с храната след тренировка

Интензивният спорт предизвиква повишаване на секрецията на кортизол, глюкагон и катехоламин – хормоните, способни да провокират верижна реакция на разрушаване на мускулната тъкан. Тези хормони винаги се появяват като отговор на стреса – физически или психически (а активният спорт е именно форма на първия). Основна задача е веднага след физическо натоварване да се подкрепите с “бързи” въглехидрати, които ще провокират секрецията на инсулин, а той е главният враг на вредните хормони и ще неутрализира тяхното пагубно действие.

9. Похапвайте колкото се може по-често

Храненето на малки порции (до 8 пъти в денонощието) е лансирано именно от диетолозите. Когато се храните често, с кратки прекъсвания, осигурявате на своите мускули постоянен приток на аминокиселини и глюкоза - аминокиселините “ремонтират” мускулната тъкан, увредена...

 
 
Още по темите:
съвети от лекаря    хранене и диети    
 
more news
rss
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.