zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

До какво може да доведе главоболието



До какво може да доведе главоболието

здраве.bg

Главоболието може да бъде главното, а понякога единственото оплакване при много различни заболявания на нервната, ендокринната и сърдечно-съдовата система, бъбреците, очите и т.н. Това е т.нар. вторично главоболие и за да изчезне, трябва да се лекува основното заболяване.

Съществува и първично главоболие. В този случай в главата могат да боледуват съдовете, мозъчната обвивка, сухожилията, мускулите. Спазмите в мускулите са причина за най-разпространеното първично главоболие - т.нар. болка от напрежение.
Това е болката, която възниква след неприятни преживявания или тежък ден. Към този вид болка се отнася и мигрената – внезапната болка в едната половина на главата.
Всеки пети случай на мигрена започва с т.нар. мигренозна аура – спад в настроението, болезнена чувствителност и зрителни нарушения. Причината за подобна болка е внезапното свиване, а след това също толкова рязкото разширяване на стените на съдовете.

Главоболието в зависимост от предизвикващите го причини е различно по вид, сила и локализация. Болката може да бъде остра (мигренозна), тъпа (от напрежение), да се локализира в определен участък от главата, да се развива пристъпообразно, еднократно или през определен интервал.

Ако главоболието е придружено от виене на свят или повръщане, това вече е тревожен симптом. Такова състояние може да бъде свързано с остеохондроза на шийния отдел на гръбначния стълб, с нарушения на храненето на мозъка или с някакво възпаление.

Само невропатолог може да определи най-точно истинската причина за главоболието.

До съвсем скоро ефективното лечение на главоболието създаваше особено големи трудности за специалистите. Значителният пробив в съвременната медицина през последните няколко години позволи на лекарите да избавят...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    заболявания    
 
more news
rss
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.