zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Високото кръвно: слабите симптоми приспиват бдителносттаВисокото кръвно: слабите симптоми приспиват бдителността

Според повечето специалисти “знаковата болест” на 21 век ще бъде високото кръвно

здраве.bg

През различните епохи са съществували различни непобедими заболявания, които са имали характер на епидемия. В Средновековна Европа такива са били чумата и вариолата, през 20 век - пандемията от грипа на “испанката” (1918-1919).
Според повечето специалисти “знаковата болест” на 21 век ще бъде високото кръвно - хипертонията.

Причините за възникването на първичната артериална хипертензия (хипертония) все още не са изяснени докрай, но лекарите уверено говорят за факторите, които влияят на нейното развитие - преди всичко това са наднорменото тегло, тютюнопушенето, злоупотребата със сол, алкохол и храна с високо съдържание на мазнини и холестерол, а също така недостатъчната физическа активност.

Лекомисленото отношение към повишаването на кръвното налягане е недопустимо, тъй като първоначално незначителното влошаване на здравословното състояние е предвестник на различни усложнения като атеросклероза, инсулт, исхемична болест на сърцето.

Затова ако кръвното ви надхвърли допустимите норми (за нормално се счита кръвното 120/80), трябва незабавно да се пристъпи към лечение. В много от случаите налягането може да се нормализира, като се промени начина на живот и се намали влиянието на вредните фактори. Ако тези мерки не дадат положителен или достатъчен резултат, трябва да се потърси помощ от специалист, който ще избере медикаменти с оглед на вашите индивидуални особености.

С помощта на съвременните препарати за лечение на артериалната хипертония може точно да се контролира артериалното налягане. Подходящото именно за вас лекарство ще намали налягането, риска от развитието на инфаркт на миокарда и другите животозастрашаващи усложнения от хипертонията. То няма да предизвика сънливост, няма да наруши способностите за концентриране на вниманието.
Освен основната задача – да се справи с болестта, правилно подбраното лекарство ще ви помогне да останете работоспособен и да водите пълноценен живот.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    55+    заболявания    
 

more news
rss
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.