zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Позитивният лекарствен списък за 2006 г. включва 3528 лекарствени продукта



16 януари 2006, здраве.bg

Той бе утвърден от Министерски съвет на 12 януари и включва 3528 лекарствени продукта, систематизирани в 815 международни непатентни наименования.
Позитивният лекарствен списък е основният регулаторен документ по отношение на разходите за лекарства от обществените фондове. Въз основа на този списък се определя списъкът на лекарствата, които Националната здравноосигурителна каса заплаща частично или напълно, а от тази година - и лекарствата за скъпоструващо лечение, осигурявани по реда на Наредба № 34 на Министерството на здравеопазването. МЗ и НЗОК нямат право да заплащат лекарствени продукти, които не са включени в позитивния лекарствен списък на Република България.
Позитивният лекарствен списък е списък с лекарства, изготвен по фармакологични групи, със съответните международни непатентни наименования (INN), с разрешените им за употреба дозови форми, които задоволяват здравните потребности на населението. Те се определят по 4 критерия - съобразно доказателства за качество, ефективност, безопасност и фармако-икономически показатели.
Позитивният лекарствен списък включва лекарствени продукти, които се прилагат за ефективна профилактика и лечение на заболявания, водещи до висока заболеваемост и болестност, заболявания с висок дял на болестно - свързаната смъртност, заболявания с висок дял на болестно - свързаната неработоспособност и инвалидност, инфекциозни и паразитни заболявания, които представляват значителен риск за общественото здраве, заболявания при деца, заболявания при бременни и редки заболявания. Няма заболявания, за които да липсват лекарства в списъка . За всички социалнозначими и обществени заболявания, за които НЗОК заплаща, са осигурени лекарствени продукти, включени в позитивната листа.
Списъкът се актуализира всяка година. За включване в списъка за 2006 г. са подадени 380 заявления за 758 лекарствени продукта, систематизирани в 246 международни непатентни наименования ( INN ), от които 44 са нови INN .
Сред нововключените има много нови иновативни...

 
добави в:
 
Още по темите:
лекарства    нормативи    
 
more news
rss
 
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.